JÍDELNÍ LÍSTEK
31.3. - 4.4.2025
Pondělí:
Mrkvová polévka 1,9
Šišky s mákem, bílá káva 1,7
Úterý:
Zeleninová polévka s bulgurem 1,9
Kuřecí řízek, bramborová kaše, mrkvový salát s jablky, čaj 1,3,7
Středa:
Hrachová polévka 1,9
Srbské rizoto, strouhaný sýr, okurek, čaj 7
Čtvrtek:
Pórková polévka s bramborem 1
Masové koule v rajčatové omáčce, těstoviny, čaj 1,3,9
Pátek:
Zeleninová polévka se sýrovým kapáním 1,3,7,9
Čočka nakyselo, vídeňské párky, chléb, okurek, čaj 1
Vážení strávníci,
od 13. 12. 2014 je legislativně stanoveno označování alergenů v připravovaném jídle v souladu s potravinovým právem.
Podle vyhlášky č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující příslušný alergen. U jídelního lístku bude příloha - seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla každého alergenu, kde si alergen můžete vyhledat. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou,
ale nemůže brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto
skutečnost si musí každý strávník sám sledovat. Není možné se při výrobě
jídel individuálně věnovat strávníkům s potravinovou alergií. Jídelna
má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů v České
republice. Ten kdo netrpí alergií na některé potraviny, nemusí se
značením alergenů zabývat.
Odvolání na legislativu:
EU - 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.